lördag 14 april 2012

Jämställdhet?

Vad det är tröttsamt med alla dessa, av kvinnor, östrogenfixerade framställningar om mäns och kvinnors (ekonomiska) differenser. Alla vet vi ju redan att det föreligger hormonella / fysiska olikheter mellan män och kvinnor. Men... att ständigt dra upp det där med att kvinnor har mens, föder barn och hamnar i klimakteriet... har hittintills inte ändrat löneskillnaderna. Och lär inte göra det heller.

Nej, det behövs andra argument, en annan ingång i konstaterandet av det faktum att män och kvinnor fortfarande har olika lön för lika arbete. Vi har en diskrimineringslag att tillämpa. Alltså, tillämpa den så ofta det går! Och börja med att framställa jämställdhetsfrågan ur ett humanperspektiv, inte bara nationellt utan internationellt! Eftersom de flesta samhällen är patriarkaliska, så gäller det att tala med män, på mäns vis. Män lyssnar inte på tårdrypande hormon-argument. Och någorlunda starka kvinna tar avstånd från desamma och agerar rakt och engagerat.  

För det är de facto så att även om kvinnor önskar lika lön för lika arbete, så är det många gånger kvinnorna själva som med sitt "lilla-jag-beteende", bromsar sin egen löneutveckling, genom att inte ta för sig och framhäva sina kvalitéer. Dessutom är kvinnor i grupp fega och håller därmed tillbaka varandra. För ve den kvinna som sticker ut och kör sitt eget race... "Den som inte är med på kafferepet, blir kaffebröd..."

Kvinnor går över ån efter vatten och tror att allt löser sig självt, om bara männens tankemönster ändras (!?) Så fel!!! Det är ju det kvinnliga mönstret som måste uppdateras, för att nå målet - högre och jämlik lön! Slopa platt och omständig organisation. Effektivisera och avskaffa allt med prefixet "kvinno-" och ersätt med "human-", för att få perspektiv!  

För kvinnor måste bestämma sig för om de vill leva sina rosa Barbieliv och ta konsekvenserna av det, eller plocka andelar, som männen. För ingen man kommer att ställa sin plats till förfogande eller avstå en bit av lönen till kvinnlig favör. No way! Det är 2012 och de flesta är införstådda med att pappor tar ut föräldraledighet och även är hemma och vårdar barn. Borde vi då inte kommit lika långt när det gäller en sådan mänsklig rättighet som lika lön för lika arbete!? 

Utbildning är en väsentlig del av vägen! Det finns dock svaga kvinnor med låg eller ingen utbildning alls, eller kvinnor med funktionshinder och sjukdom, som inte alltid har "drivet" och orken att agera. Då skall det åligga en kompetent arbetsgivare att agera för att motverka lönediskriminering. I annat fall är det lagstiftningens uppgift att sanktionera, till förmån för svagare part.   


Kvinnors största fiender är kvinnor!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar