torsdag 28 februari 2013

Ju fler kockar...

Har aldrig tidigare följt programmet Sveriges Mästerkock, men bestämde mig för att göra det denna omgång, eftersom många sett det och pratat om det. Är jag imponerad? Inte särskilt.
 
För det som slår mig, är att man inte tar någon notis om vanlig kökshygien. De tävlande har ett förkläde à la hemkunskapsundervisningen i grundskolan, ulliga tröjor, löst hängande hår och dinglande örhängen, allt medan stjärnkockarna likt tuppar, går och sprätter i manegen, även de iförda civila kläder - tröjor, och kavajer. Också de med oskyddat långt hår. Sedan detta eviga doppande av skedar i allt som skall provsmakas. När jag själv och min generation hade hemkunskap, fick vi lära att skall man smaka av något en andra gång, med samma sked, så för man skeden till en bit ifrån redskapet som används i maten, och "droppar av" lite mat på skeden. Man stoppar inte samma sked flera gånger i maten! Och så finns det tunna smidiga engångshandskar att använda då man hanterar kött och fisk...

Hur svårt hade det alltså varit att hänga på det tävlande, snygga (kanske med lite färgade detaljer) köksjackor / skjortor? Sak samma med jurymedlemarna. Hur är det ställt med hela kompetensen?
 
Och borde inte en svensk mästerkock, vara en mästare på att laga god, näringsrik och framförallt nyttig och tidsanpassad mat, som passar nutidsmänniskan, istället för att påheja grävandet av den egna graven - med kniv och gaffel. De flesta - män och kvinnor - har idag ett allt mer stillasittande arbete och rörelseenergin är inte regelbunden. Medan det flödar av krogar, lunch-hak och drive-in-foderluckor... I förrförra avsnittet av Mästerkockarna, förevisade Leif Mannerström att "man tar en sådan här mängd smör, och så tar vi den här mängden smör, utanför kameran, för smakens skull..."
 
Lite anno datzumal är det, att tänka "djurfett, potatis, pasta, vitt ris och vitt mjöl..." Utvecklingen har gått framåt. Teknik, elektronik, sociala medier, tillverkningsindustri, sjukvård, och ett i övrigt globalt tänk... Men kosten befinner sig kvar på 1800-talsnivå! Då kroppsarbetade människan och man åt vad som fanns tillgängligt.
 
I empatins och hälsans namn, borde vi även fundera över att resolut dra ner på de stora djurbesättningarna! För mycket antibiotika, köttskandaler, galna-ko-sjuka, pest och en massa annat elände. Dra ner på kött och mjölkkonsumtionen! Jag påpekar åter detta med mjölken, som är till för den växande kalven... Tänk på hur stor och stark kalven snabbt blir. Att bryta ner så mycket kalcium krävs det fosfor för. Och fosfor tas ur skelettet - alltså urkalkning och osteoporos. Man kan även bli deprimerad av för mycket kalcium i blodet. Det finns läkemedel som kallas kalciumblockerare för att reducera detta. Enklast är dra ner på mjölkprodukterna. 
 
För att kort återkomma till detta med empati, så är det så att i Judendomen, blandar man inte kött och mjölk, därför att det anses allt för grymt - man kokar inte killingen i dess moders mjölk...
 


Jag påpekar...


 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar