lördag 30 juni 2012

Ödet?

"I tvenne maktpåliggande krig har Finlands folk nödgats till det yttersta spänna sina krafter för skyddandet av sitt liv och sin framtid mot angrepp från den imperialistiska bolschevismens sida. Till följd av krigen och på grund av inträffade ogynnsamma naturförhållanden har den sociala omvårdnaden om vårt folk blivit ställt på ett hårt prov. I all synnerhet ha barnen genom dessa omständigheter drabbats av umbäranden.

Tusende hem i Norden ha med anledning härav osjälviskt och av varmt hjärta erbjudit våra barn skydd och kärleksfull vård, tusende medlemmar av våra brödrafolk ha på annat sätt frivilligt och av uppriktig medkänsla varit verksamma och iklätt sig uppoffringar för vårt hårt prövade unga släkte.

Finlands folk skall alltid med tacksamhet ihågkomma dessa Kärlekens gärningar, ägnade dess barn. De skola kvarstå som dyrbara minnen, dem livet icke skall utplåna ur deras hjärtan, och de äro vittnesbörd om de Nordiska folkens samhörighet och mångfaldiga gemensamma intressen.

Å Statsmaktens vägnar
frambärer jag till Eder de Varmaste Tacksägelser

Helsingfors den 2 / 4 - 1943

Republikens President
Risto Ryti

I de hävdernas brokiga blad, där i dessa världsångestens dagar även de nordiska folkens öden ristats, ha hemmen i Edert land tecknat sitt eget sköna kapitel. Ni ha räckt Eder hjälpande hand åt lidande bröder i Finland.

Vid sidan av den undsättning, varmed Edra landsmän direkt lättat krigets bördor, röras våra hjärtan närmast av den stora trofasta hjälp, den Ni skänkt våra barn under tiden för de båda Fälttågen. Genom den omvårdnad Ni ägnat dem ha Ni även lindrat våra egna bekymmer. Dessa Kärlekens gärningar skola outplånliga kvarstå i vårt minne och de skola knyta banden allt fastare mellan våra båda folk. Till Eder; N.N. (Fosterföräldrar i Sverige) som jämte Eder Familj varit delaktig i denna välsignelsebringande verksamhet, i det Ni skänkt vårt barn skydd och omvårdnad, bedja vi med dessa rader få uttala vårt uppriktiga och hjärtliga Tack.

Gud hjälpe Våra Folk. 

Undertecknat; N.N. (Föräldrar i Finland)


Det är mycket svårt att inte bli oerhört starkt berörd av att läsa, se och hålla ett sådant dokument i sin hand. För tanken som med en gång når mig - är att  jag inte skulle finnas, om det inte vore för de grymma krigens mänskliga och sociala konsekvenser. Mitt hjärta är numera allt oftare i Mitt Kära Finland.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar