tisdag 15 maj 2012

Mastermind

Som om det inte räcker med att känna Sorg och Saknad efter mina Älskade Föräldrar och barnens goa' Morföräldrar... För den som sett filmen Jagad med Harrison Ford, kan förstå frustrationen, av att dagligen uppleva, vad (jag tror att) omgivningen inte ser. 


Vad är en psykopat?

Psykopaten är utan förmåga att känna empati och har inget samvete. Ofta vet personen med störningen, att den skiljer sig från normal-befolkningen. Han (jag skriver han men psykopat kan även vara hon) ser sig inte som störd, utan bara mer intelligent och storartad, än omgivningen. Enligt viss litteratur har cirka 4% av befolkningen en personlighets-störning som kan betecknas som psykopati. Det är inte bevisat vad psykopati beror på. Den vanligaste förklaringen är dock att tillståndet beror på en obotlig hjärnskada - eventuellt sammantagen med en socialt otrygg uppväxt. 

Känslor med empati är mycket komplexa och kräver stor inlevelseförmåga, vilket psykopaten saknar. Han vet dock hur det sociala "spelet" mellan människor fungerar och är en mästare på att spela detta spel och utnyttjar effektivt omgivningens svagheter. På grund av det är det mycket svårt att förstå om en person har en psykopatisk störning.    


Kännetecken på en psykopat

Nedanstående lista kan enligt författaren Hare, användas för att förstå vilka beteenden / faktorer, som sammantaget eller interagerande, kännetecknar en psykopat. Samtliga nedan kriterier behöver inte uppfyllas, men vart och ett utgör varningsklocka.

1. Vältalig och charmig

2. Ständigt behov av spänning och nya impulser

3. Bristande ansvar för egna handlingar (alltid någon annans fel)

4. Mytomani - ljuger lätt och trovärdigt (även om bagateller)

5. Svekfull, manipulativ och duperande

6. Egocentrisk och grandios

7. Saknar ånger och skuldkänslor (ikläder sig gärna offer-roll)

8. Empatistörning (dålig inlevelseförmåga)

9. Parasiterande livsstil - lever genom andra

10. Bristande kontroll över sitt beteende

11. Egoistiskt sexliv

12. Tidiga beteendeproblem (före 12-års ålder)

13. Kortsiktigt agerande - bristande långsiktig planering

14. Impulsivitet

15. Plant känsloliv

16. Frekventa relationer - oavsett det gäller äktenskap, samarbetspartners, kollegor, bekanta m.fl.

17. Ansvarslöst föräldraskap

18. Kriminalitet


Hur känner man igen psykopaten?

Det är mycket svårt att känna igen en psykopat. Ofta upplevs han initialt som charmerande och trevlig, för han är en mästare på att spela rollen "normal". Det finns dock några varningssignaler som man kan lära sig att känna igen;

1. Personen har behov av att markera sitt "större" värde jämfört med Dig. Personen kan göra det genom att poängtera vilka skolor, vilken lön, vilka samarbetspartners han har eller vilken roll och vilka uppdrag han har.

2. Psykopatens ständiga följeslagare är mytomanen. Se om Du finner direkta sakfel i det som personen berättar. Verkar något för otroligt för att vara sant, så är det oftast det.

3. Kall, tom stirrande eller undanglidande blick.

4. Förtäckta eller direkta hot. Psykopaten använder ofta hot i någon form, för att få igenom sin vilja. Hoten kan ofta verka oskyldiga och variera till formen. "Om vi / du inte gör så här, så kommer följande att hända". "Skriv på här, annars går det åt skogen med det och det...".

5. Personen har ofta en grandios uppfattning om sig själv. När han berättar om vad han gjort i livet, blir det ofta överdrivet. Sådan är självbilden - han anser sig vara navet och mittpunkten i tillvaron, han är den som allt storartat hänger på.

6. Personen behandlar människor i sin omgivning, olika. Beroende på deras roll. Han "trampar" till exempel på underlydande och dem som står i (ekonomisk) beroendeställning, för att främja sin storhet och för att växa i sitt ego. Och han "fjäskar" för överordnade, för att vinna favörer och gillande. Men även på grund av konflikträdsla, eftersom han är feg. Framgångar är hans förtjänst och motgångar är andras fel. 

Psykopaten är mästare i att dupera med sitt inställsamma och smickrande sätt.


Hur hanterar man en äkta hälft som är psykopat?

Vid äktenskapsskillnad, får Du räkna med en mycket jobbig skilsmässa. Din partner kommer att lova att ändra sig om Du stannar kvar. Han kommer att hota Dig med allt möjligt, om Du inte ger med Dig och stannar. Och genomför Du skilsmässan, så kommer han att bråka om allt. Om bohaget, om ekonomi, om barnen och om bostaden...

Han kommer att anklaga Dig för en mängd hemskheter. Och han kommer att baktala Dig hos era vänner, släktingar och även för barnen. Psykopaten kommer att försöka förvandla Ditt liv till det "helvete" han tidigare utlovat Dig, då Du gjort klart för honom att Du inte tänker stanna kvar.

Alternativet är dock mycket värre. Stannar Du kvar hos psykopaten, så kommer resten av Ditt liv att vara mycket svårt. För han han kommer metodiskt att bryta ner din självkänsla. Och allt som går fel i era liv, kommer han alltid att anklaga dig för - "det är Ditt fel, Du får skylla Dig själv..." och så vidare... Och även om psykopaten kommer att lova att bättra sig, efter att Du säger ifrån, så blir det bara värre med tiden.

Han kommer att manipulera er omgivning, så att det framstår som att Du är den svaga och usla parten i ert förhållande. Han kommer att framställa Dig som besvärlig att leva med, att Du har ett svårt humör, att det är synd om honom, att Du utnyttjar honom framförallt ekonomiskt med mera. Och han kommer för Dig att referera till att "alla andra vet hur hemskt han har det", med Dig. Omgivningen kommer att tycka att Du haft tur som träffat en så framgångsrik och omtänksam man. Och de kommer inte att förstå varför Du vill lämna honom - "Han som är så trevlig" - En ulv i fårakläder.

För psykopaten gör allt vad han kan för att isolera Dig från goda relationer med de närmaste och med er bekantskapskrets. För arenan är hans! Och han ger Dig därmed inte en chans att få omgivningen att tro på Dig, om Du skulle behöva berätta för dem, om hans mörka sidor. Därför refererar jag i detta inläggs inledning, till min beskrivning av känslan i filmen Jagad - ingen tror vad Du berättar att Du upplevt och upplever.

Efter en skilsmässa från en psykopat, bör Du distansera Dig från honom så mycket det bara går. För Du kommer att bli lurad under skilsmässan. Han kommer att se till att Du av omgivningen upplevs som "skurken". Samtidigt kommer han att både känslomässigt och ekonomiskt, försöka råna Dig på allt Du äger. 


Hur hanterar man en psykopat?    

Du kan aldrig vinna mot en psykopat. Han strider med oschysta medel och ger sig sällan. Dokumentera allt som händer i Din relation till psykopaten. ALLT som går fel, kommer Du att få skulden för. Psykopaten kommer inte att ta på sig någon del av skulden för ett misslyckande. Omgivningen kommer att manipuleras till att tro på hans beskrivning av vad som hänt. Det enda man kan göra är att distansera sig från psykopaten.

Det vill säga - se till att ALDRIG få en direkt relation till den person som har störningen.

Jag har ett antal läsare av denna blogg, och en del av er har uppmärksammat mig på att det inte går att kommentera. Jag är ny som bloggare och har ännu inte lärt mig alla funktioner och finesser. Ni är välkomna att klicka på min profil och där klicka på att maila mig! Ni är välkomna med synpunkter!

Information i detta inlägg, är bland annat hämtad från www.psykopat.se  och från egna erfarenheter.

1 kommentar:

  1. Känner igen mycket från mitt eget liv. Bra och informativ läsning. Tack Hanna. Kram från trogen läsare ��♥️

    SvaraRadera