torsdag 18 juli 2013

Illusion

Jag kom att tänka på en sak ikväll, när jag såg ett inslag på Rapport. En man i 60-årsåldern som haft hjärnblödningar, sängbunden och med syrgas med mera elände...
 
Han nekas vårdboende därför att han är för ung. Borde inte vårdboende ha med vårdbehovet att göra? Det är förlegat att tro att olika tillstånd som till exempel stroke, är något som bara drabbar mycket gamla personer. Usch, vilka bilder som visades från den här mannens bostad och hem. Blöjor och skitigt överallt... Blir så illa berörd och tänker tanken att han dessvärre nog inte är ensam i en sådan livssituation. Undrar om någon politiker skulle behöva utstå något sådant? Tror inte det.
 
Jag går vidare i tankarna och kommer fram till att ett allt mer egoistiskt och oempatiskt samhälle, i vilket det gäller att på alla sätt positionera sig, genom makt, kapital, kontakter med mera, i själva verket är konsekvensen av att människor innerst inne är rädda. Rädda så in i helvete, för att på något sätt få sin köpta trygghet rubbad!
 
Vid varje val dyker de upp - orden på affischer och plakat. Just de orden som resterande mandattid, ligger nerpackade. De dammas av, stylas om och fästs på rockuppslag - Trygghet. Välfärd. Vård och Omsorg. Alla skall med. Nya Arbetarpartiet och så vidare. Blått målas rött. Och rött målas blått. Bytt bytt... Verkligheten är annan än detta jippo som i själva verket känns som en firmafest eller kick-off, efter vilken man byter stol och skrivbord med varandra.
 
Vet och känner varje enskild medborgare, att det är tryggt att bli sjuk. Att alla får bästa tänkbara vård. Ingen blir lämnad åt sin ångest i sin egen avföring. Ingen blir övermedicinerad. Det finns alltid bästa resurser för alla som behöver, i alla sektorer. Och är ålderdom något att se fram emot...
 
Ja, då infinner sig ett stort inre lugn hos många människor. Kanske materialism och ytlighet, förlorar sin nuvarande roll som folkets opium.
 
För jag hävdar att en grundläggande välfärd - den som nu saknas - är att investera i ett bestående mänskligt kapital, som ger ringar på vatten, i form av positiva effekter på många plan. För när människan är trygg, blir hon den som Gud avsåg, då han skapade henne / honom.
 
Har lovat mig själv att kommande val, strunta i vad partiet heter (de byter ju ideligen innehåll med varandra) och rösta på det dem som närmast svarar mot, denna grundläggande trygghet.
 
 
 
 
  

 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar