torsdag 9 februari 2012

Människors olika värde?

Tangent lagad! Tack snälle Daniel Eriksson på DE-teknik i Varberg!!!

Fredrik Reinfeldt ger mig skrivklåda. Hur kan man komma på en så urbota korkad idé som att generellt förlänga pensionsåldern till 75 år? Hörde i radio om en undersökning som visade att det är äldre välutbildade män, som ställer sig positiva till detta förslag. Tacka sjutton för det! De har inte behövt dubbelarbeta och troligtvis har de en hustru som tagit hand om hem, barn och marktjänst. Med dessa gynnsamma livsvillkor, likt solen i ryggen, har den välutbildade, nu äldre mannen kunnat lägga focus på sig själv och en stimulerande karriär. Om då mannen dessutom har en hälsa som står honom bi, så är det självklart trevligt för honom att vara önskad på arbetsmarknaden under tio bonusår!

Men hur ser kvinnor i service- och vårdande yrken på detta käcka förslag? Eller mannen som arbetat i metallindustri, sedan kanske 16-årsålder? Deras trötta kroppar värker. På det replikerar en tvålfräsch och kroppsligt rörlig Reinfledt, att de kan sättas i utbildning. Och hur många av dessa personer har studiemotivation / ork? Flera av dem har kanske från början valt dessa praktiska arbeten, för att de inte har så kallat "läshuvud"? Vem skall i framtiden vårda och tillverka? Kidsen vill inte, för de skall alla bli fotbollsproffs, kläddesigners, stylister, makeup-artister, IT-tekniker eller rockstars! Om de enligt Reinfeldt omskolade seniorerna innehar de administrativa tjänsterna, blir summan av kardemumman att INGEN vårdar eller tillverkar! Hjärnsläpp, Reinfeldt? Eller en extremt dålig dag på jobbet?  

Och hur öppen famn har förresten dagens arbetsgivare, för seniorer? Trenden är ju en arbetsmarknad som är så oerhört åldersfixerad vid yngre arbetskraft. Vilken arbetsgivare föredrar att anställa den 72-åriga damen framför den 30-åriga tjejen?

Social och emotionell intelligens är värdefulla mänskliga karaktärsdrag. Men det är inte vad Reinfeldt signalerar. Allt kan INTE mätas i kronor! Det finns sektorer i samhället som är mycket kostnadskrävande, i vilka man för övrigt kunde göra enorma besparingar. Men censur förbjuder mig att uttala vilka dessa är.


Reinfeldt har visat att han kan sparka på dem som ligger, genom regelverket för Försäkringskassan och nu har han även visat att han inte tar notis om de äldre arbetstagare som har kroppsarbete. Så jag antar att han inte skulle dra sig för att rekrytera arbetskraft bland patienter på hospice. Om denna sadism är vad Nya Moderaterna står för, så är jag glad att jag är Gammel Moderat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar