tisdag 26 juni 2012

Hannas Goda Lax med Rosmarin-grillade rotfrukter

Om de stora snabbmat-kedjornas mat, tycker jag inte. "I'm not lovin' it..."

Så därför kommer här mitt recept på egen fast-food... fast den tar kanske mer än fem minuter att laga. Förberedelserna kan kanske ta en kvart till tjugo minuter.

Hannas Goda Lax
med Rosmarin- och Vitlöksgrillande Rotfrukter
(2 personer)

1. Borsta Färskpotatis (gärna små) av den sort som inte är för hård. Själv föredrar jag den sort (har inte namnet), som är riktigt solgul i köttet. Använd så mycket som vanligtvis åtgår för 2 pers. Skär potatisen i klyftor, liksom en mindre Rödlök, strimla en mellanstor Morot och skär en 1/2 gul Paprika i stavar. Lägg allt i en ugnsfast gratängform.

2. Krydda med mycket Rosmarin (torkad) och Vitlökspulver och lite nymald Vitpeppar.

3. Ringla över en msk Rapsolja. Bland allt samman i formen.

4. Ställ i mitten av ugn i 200 grader 30 minuter. Tag ut och skaka om en gång under tillagning.

Ställ samtidigt in laxen;

1. Två laxfileter lägges i en mindre form. Pressa en 1/2 lime över. Låt dra en stund.

2. Krydda med Knorr fiskkrydda. Lite nymalen vitpeppar. Smula över torkad basilika ev. dragon.

3. Strö över några nypor osötat (naturligtvis) ströbröd. In i ugnen på mitten - knappt 200 grader i ca 30-35 minuter.

Jag saltar inte på någonting av detta, utan när allt är klart för servering, smular jag över Falks Flingsalt (delikatess-salt). Vackert och gott!

Till denna rätt smakar det bra med Valios laktosfria Gräddfil och nyklippt Gräslök. Samt norrländskt hårt Tunnbröd.

Dryck; Vatten, Mineralvatten, ljust Öl, vitt torrt Vin eller ett Rosé.

Desert; Laktosfri Glass (melondröm rekommenderas) till Hallon eller Jordgubbar.


Hannas Goda Lax med tillbehör! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar