måndag 8 februari 2016

Ålderns höst är kall

Men den meterologiska våren är tidig i Skåne, rapporterade Rapport igår kväll. Ja, jag har sett snödroppar i knopp och påskliljornas blad sticker upp med minst en decimeter. Koltrastar sjunger ikapp i skymningen. Tävlar om att vinna revir. Storm i vindbyar som just nu viner runt husknuten. Det tjuter likt en vissel-Johanna, från en av ventilerna. Jeansen hänger på elementet för att torka, efter regnblöt Esko-runda. Inte många ute. Tyst och stilla i byn. Ser då och då hemtjänstens vita bilar, rulla till de äldre. Här bor många gamla. Ensamma. Och frågan är om inte ensamhet, är vår tid mest utbredda själstillstånd? Jag tror det. Nej, inte bara tror... Jag inser och förstår att så är det. Att åldras i Sverige, är detsamma som att kastas in i ett ensamhetens töcken.
 
Äldre(om)sorg. Vilket hånfullt ord. Det är viktigt att satsa på barn, familjer och människor i arbetsför ålder... Det görs. Men gamla? En människa arbetar och betalar skatt, som bland annat går till pension. Då tycker jag att pensioner under femtontusen per månad, skall vara helt skattebefriade! För det ligger i sakens "natur" att vissa omkostnader ökar då man blir äldre - sjukvård, tandvård, läkemedel (inte alltid subventionerat), transporter med mera.
 
Inom sjukvården, är gamla lågprioriterade. Gamla kvinnor i synnerhet. Jag blir förbannad så det knyter sig i magen på mig. Mycket sjuka äldre, skickas hem för att bli fångar i sina egna en gång så trygga hem som nu förvandlats till en ångestfälla. Jä-a politiker! För den välfärd som började byggas för cirka hundra år sedan, har nu på mycket kort tid klåparen Löwén & Co raserat med stöd av gröna mullvadar och komikerhustrun Batras allierade. Sverigedemokraterna behöver aldrig någonsin "valkampanja" - Det ombesörjer ovan amatörteatergrupp. Och först nu verkar det gå upp för dessa pellejönsar, att detta med gränslös invandring, är en realitet. Enligt Ipsos opinionsundersökning i dagens DN, framkommer att invandring nu är den viktigaste frågan för väljare. Ups! Det är behjärtansvärt att ta hand om utsatta människor. Och då kan jag inte låta bli att undra varför det inte är lika behjärtansvärt att ta hand om dem, som med sin kropp och själ, lagt fundamentet för den välfärd vi en gång hade? Den välfärd som under lång tid placerade landet, i topp bland välfärdsländer.
 
Invandrare skall snabbanpassas till vårt samhälle och dess system. Bostad erbjudes liksom snabbspår till arbetsmarknaden. Medan tjugoåriga Svea och Sven Svensson snällt får förbli hemmaboende, utan snabbspår till arbete. Deras respektive familjebildning får vänta... Man får enligt lag inte diskriminera någon på grund av bland annat ålder, funktionshinder och etnicitet... Men det är precis vad som sker gentemot etniskt svenska som är gamla och sjuka. Och gentemot etniskt svenska ungdomar vars kölapp får allt högre nummer... Alla människors lika värde?

Det skall vara tryggt och gott att åldras. Man skall kunna välja hur man vill ha det. Om man vill bo i kollektiva former eller om man vill bo kvar hemma och där ha full trygghet och kvalitet. Så skall det även vara för dem som är gravt funktionsnedsatta - ung som gammal. Värdighet och respekt skall upprätthållas. Personlig assistans åt behövande! Ja, jag vet att det kostar. Men då får man väl omprioritera. Ett land har en kassa som skall räcka till att upprätthålla dess välfärd och struktur. I programmet Lyxfällan, tvingas naiva skuldsatta att göra nerskärningar av utgifter som försatt dem i ekonomiskt kaos. Det upprättas budget som är inkomstanpassad, för att räcka till livets nödtorft.

Så om man skall likna regeringen vid en deltagare i Lyxfällan, så tar regeringen ständigt nya sms-lån och blanco-krediter, för att finansiera ändamål vida över den matsäck som finns att rätta sig efter. Det är ansvarslöst gentemot alla parter. I Lyxfällan prioriteras att betala mat, husrum och sparande (buffert). Samt att betala av befintliga krediter. Men denna basic-course i ekonomi, är för avancerad för de välfärdsvandaler som nu härjar fritt bland statsfinanserna.

Så hördu, Löwén med kompisar... Före valet rabblade du mantrat om trainee-jobb inom hemtjänsten. Kanske är det god idé att ni nu ställer era platser till förfogande till förmån för kompetens, och påbörjar era trainee-jobb i den verklighet (kanske inom just hemtjänst, akutsjukvård och polis), som finns utanför er lekstuga?
 
 
 
Tryggare kan ingen vara?
 
 

   
 
 
 
 
 
 
 
 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar