måndag 28 oktober 2013

The answer is blowing in the wind

En fundering som allt oftare nått och når mig, de senaste decenniet, är vart alla finstämda (sensitivt kalibrerade) människor tagit vägen?
 
Var kommer alla känslomässiga neanderthalare ifrån? Vad är det som har hänt i samspelet mellan människor, oavsett det rör relationen medmänniskor emellan, eller relationen mellan man och kvinna? Och jag återkommer till det jag förut skrivit om, att den tekniska utvecklingen avancerar - medan de humanitära värdena reduceras i samma takt. Fundament som respekt och värdighet, är satt ur spel, ersatt av dumhet och egoism.

Det börjar i skolan. Man tror man gör eleverna en tjänst, att man skapar en rättvis skola, genom att inte utdela betyg från begynnelsen av skoltiden. Alla blir lika duktiga, om inga betyg ges. Tala om strutsbeteende! Vid skoltidens slut kommer emellertid sanningen ikapp... Vad är det för pedagogik? Borde ju skapa bättre förutsättningar för studiesvaga, att tidigt bistå med rätt studieteknik och uppbackande resurser. Nänä, det går ju alltid att söka till Idol - för vad skall teoretiska kunskaper vara bra för?

Den frigjorda sexualiteten, mer frigjord än under sextiotalet, är väl bra? Smaken är som baken... Och jag gillar det inte. Blir bara beklämd, när det till och med bland domare inom rättsväsendet, anses vara ok att smygfilma samlag med flickvännen, för att sedan lägga upp filmen på nätet. Med motivering att det numera är naturligt att vara så sexuellt öppen, att man lägger upp sitt sexliv på nätet. Hallå?! Vad ger det för signaler? Eller är libidon överutvecklad i domarkåren? Hur skall till exempel ungdomar som inte haft sexuell debut, uppfatta sig själva - att ta steget från debut och sedan eskalera sin erfarenhet, till visning på nätet...? Shame on you!

I tidningen Fria Tider, stod i går att läsa att det av RFSU i Malmö anordnats "Fitt-festival" den gångna helgen, för att lära känna detta organ bättre (inte RFSU utan könet)... Verkligen, hallå?! Varför i hela fridens namn måste dessa feminister vara så patologiskt vulgära? Hur sexistiskt skulle det då inte låta med en dito "kuk-festival"? Men är man feminist i RFSU eller RFSL'are, då är det okidoki med allsköns abnormiteter. Sex, intimt umgänge, var förr, för de flesta förknippat med närhet och öm beröring av och med sin älskade. Något som tog förälskelse / kärlekskänslorna till himmelska höjder... 

Idag är det ok att experimentera sexuellt i diverse konstellationer, utan att det har med kärlek att göra. Är man trött på sexet med sin partner, så finns det dejtingsajter för otrogna, som lägger ut sin reklam i radio och teve... Signaler? Och framförallt hur uppfattar ungdomar detta, att det är ok att vara gift och vänstra - att det är ok att provgå flera stigar samtidigt? För att inte tala om hur långt ner på skalan, begreppet romantik hamnat... Skriva vackra brev och kort till varandra, gå på klassisk konsert, bio, teater, museer, gallerier, promenader...

De kristna värdena, är det sedan länge också adjöss med, alltmedan islams vindar blåser över Svea Rike. Allt vad I viljen.. Så därför kan jag inte låta bli att undra om det vore möjligt för kristendomen att på samma sätt få fäste i den muslimska världen...?

Att vara sjuk och / eller gammal... kräver hög röst, vassa armbågar och tjock plånbok - annars är det kört. Larmnumret 112 som förr stod för absolut trygghet och garanti för undsättning i nöd, är en myt. Kommer alltid att bära med mig att det i Malmö innerstad, tog 20 minuter för ambulans att komma till Pappa, med flera blödande hjärntumörer... trots den påkostade reklamen; att minuterna räknas vid stroke... Ovärdigt lidande.

Sjuka människor får vänta alldeles för länge i akuta situationer. Och gamla behandlas som belastande skit, på de flesta äldreboende, när de skall läggas, matas och bytas på, så att det passar in i personalens schema. Lägg då om arbetstider / rutiner, så att vårdtagarens behov prioriteras! Man skyller alltid alla brister på för små ekonomiska resurser, oavsett det gäller skola eller omsorg - när det i själva verket handlar om sunt förnuft och god planering!

Det behövs eldsjälar! Som brinner för livskvalitet åt alla! Halvera politikerlöner / arvoden, och sortera på så vid bort parasiterna, gratisätarna, friåkarna, ryggdunkarna osv. Syna Sverige i sömmarna, med kritiska glasögon - Har vi absolut rättsäkerhet? Är vi alla lika inför lagen? Hur hög kvalitet håller en studentexamen? Finns total trygghet då vi blir sjuka och gamla? Osv...

Många tankar. Men det här är frågor som engagerar mig. Så för att återknyta till ingress av dessa rader, så blir det så här i samhället, när just dumhet och egoism får frispel. Det finns ord / begrepp som i takt med samhällsbristerna, sinat - 1 Ärlighet. 2 Ansvar. 3 Disciplin. 4 Ödmjukhet. 5 Empati. 6 Respekt. 7 Aktsamhet. 8 Vara Samvetsgrann. 9 Självkritik. Och 10 Kompetens och kunskapskrav.

Skulle kunna skriva i det oändliga om detta som rör oss alla - nämligen behovet av att känna tillit, vilket dessa tankar handlar om. Tillit på alla plan.

Just nu viner stormen Simone, och ett gigantiskt träd har fallit en bit från huset. Ljuset blinkar och jag vet inte hur länge det finns ström. Läste i DN att just nu är 14 000 hushåll utan ström.

Kram till alla som jag tycker om - och en fet spark i häcken på dem med små hjärtan och stora egon!



 
Like a bridge over troubled water...
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar