onsdag 2 maj 2012

Sin egen lyckas smed?

Vi har alla egenansvar för att på bästa sätt, och utifrån våra förmågor, resurser och möjligheter, forma och förvalta våra liv. Det är min absoluta uppfattning. Men - är det något jag är allergisk mot så är det den så kallade amerikanska framgångsteorin (kommersiellt flum) - att alla kan åstadkomma allt och att allt negativt som sker i ens liv, är ens eget fel och att man skall vara glad ändå. Jaha...

Men det är ganska lätt att hålla sig för skratt, när man tänker på människor som drabbats av svår sjukdom eller olycka. Eller föräldrar som mist barn. Eller barn som utsatts för misshandel och övergrepp. Rån, bedrägerier och utnyttjande av annans goda vilja och hjälpsamhet. Eller annat utnyttjande av personer i beroendeställning.

Igår tittade jag på Humorgalan för Världens Barn och UNICEF's hjälparbete för att ge världens barn förbättrade livsvillkor. Då tänkte jag på just detta, att hur sjutton kan man bara vara av den åsikten att människor bär egen skuld för hur deras liv blir...?  I krigshärjade länder är det oftast kvinnor och barn som drabbas hårdast. Hur stor skuld har de i avsaknad av tak över huvudet och mat för dagen? En mycket stor del av jordens befolkning, svälter. Och det finns länder i Europa där fattiga familjer inte har råd att ta hand om sina barn, som i "bästa" fall hamnar på barnhem eller oftast, på gatan. 

Konfliktlösning med hjälp av vapen, är vår verklighet. Ändå borde vi ha kommit längre! I synnerhet I-världsmänniskan, framställer sig gärna som civiliserad och högt utvecklad. Jodå, kunskaper inom teknologi och medicin, är framstående. Men... hur långt från grottmänniskan är nutidsmänniskan, egentligen? Konflikter löses ju fortfarande med vapen, och i förlängningen med död.

Ju äldre jag blivit, desto mer illa berörd är jag, av den existensiella dubbelmoral som råder bland politiker och självutnämnda förstå-sig-påare - att mördare å ena sidan sanktioneras via domstol, medan vapenhandel är ok - medhjälp till mord.

Så säg då till de hungrande och sörjande barn och kvinnor som överlevt konfliktlösning (med vapen), att de får skylla sig själva eller att allt löser sig bara man tänker positivt (skygglappsteorin). 


Konfliktlösning med vapen?
Nej Tack!
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar