måndag 9 maj 2016

Alltid redo - för vad?

Sedan urminnes tider har jag haft scouternas almanacka. Den har följt med i livet, som en trevlig tradition. Lätt att med dess hjälp memorera namnsdagar, vilket brukar vara mycket uppskattat av dem jag gratulerar.
 
Nu har jag emellertid börjat fundera över vad som hänt med budskapet i denna traditionellt svenska almanacka. Får jag förresten säga orden "traditionellt svensk", utan att kallas rasist? Inför varje högtid har denna almanacka alltid varit försedd med ett blad som kort berättar om kommande högtid. Inför Kristi Himmelsfärds dag, stod nedanstående text att läsa. Känns märkligt att scouterna KFUM - KFUK som värnar om samvaro och gemenskap, vars många medlemmar är barn och ungdomar, uttrycker sig så tanklöst! Vad jag syftar på är att man kanske har almanackan hemma, men av olika anledningar har man inte råd att skicka sina barn på olika läger. Och kanske är det en ensam familj utan möjlighet att vara just tillsammans med så många. Eller är det en ensamstående förälder som känner utanförskap, av olika anledningar. Det kan även vara en fattig eller ensam pensionär som inte har någon att umgås med. Listan kan göras lång...
 
Jag tycker det kunde räcka att man på bladet för Kristi Himmelsfärds dag, skrev som man alltid gjort - att det var den dag då Jesus lämnade lärjungarna och for till himlen... Men sådant är inte längre PK (politiskt korrekt), för Jesus är numera avskedad från ett land som även sparkat kristendomen som värdegrund. Vem är man rädd för att stöta sig med? De invandrade och deras religion?
 
Beträffande Pingsten, står i denna alamanacka numera ingenting alls! För något år sedan skrev man att Pingsten var / är den tid då lärjungarna fick alla språk att för att kunna föra ut den kristna Budskapet i världen. Och på lappen för Julafton står  i år; "Idag firar det kristna Sverige minnet av Jesus födelse i stallet i Betlehem". Det "kristna Sverige"??? Trodde det var vår statsreligion???
 
På lappen nedan står att man på Kristi Himmelsfärds dag - "kanske konfirmerar sig" - Men Konfirmation är ju bekräftelse av Dopet. Man kan inte konfirmera sig borgerligt, även om det begreppet förekommer. För vad i består då bekräftelsen? Att man låter sig upptas i det socialistiska kollektivet??? 
 
På denna scoutrörelsens almanacka var jag så kallad evighetsprenumerant. Och för något år sedan, kom meddelande om att det blev för dyrt att fortsätta med att distribuera almanackan till oss evighetsprenumeranter. Så nu får man köpa den. Vilket jag naturligtvis inte kommer att fortsätta med!
 
 
Inkonsekvens

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar