söndag 20 april 2014

Den farliga vänskapen - Boktips!

Den farliga vänskapen
 
av
 
Stanley Loomis

Som jag inledde förra boktips, så har jag läst en del böcker på sistone. Efter Haren med Bärnstensögon, som tar sin kronologiska början i tiden sent 1700-tal - Paris, Frankrike och Wien, Österrike... kände jag behov av mer från denna intressanta och händelserika epok i mellaneuropeisk historia, så jag gick på upptäcksfärd bland mina böcker, och fann en bok, som jag  under denna Påskhelg, har jag läst ut...
 
Den farliga vänskapen - Marie Antoinette, Axel von Fersen och flykten till Varennes, av författaren Stanley Loomis. Författaren var en amerikansk förlagsman med specialintresse för franskt 1700-tal. Han har skrivit framgångsrika böcker tidigare, bl a en om Madame du Barry och en om Paris under revolutionens terror. "Han är en boren berättare och kombinationen kunnig historiker och talangfull författare är mycket ovanlig" New York Times. 
 
Den farliga vänskapen är ett spännande historiskt reportage och en gripande människorskildring, som ger det kanske hittills fylligaste porträttet av en motsägelsefull och fascinerande kvinna, Marie Antoinette.

Detta är berättelsen om den förtrolighet som utvecklades mellan Axel von Fersen och Marie Antoinette, och som blev till kärlek. Och om de ödesdigra följder denna kärlek fick för dem båda. Det är en historia som fascinerat och förbryllat historiker långt in i vår tid.

Var von Fersen drottningens älskare i fysisk mening? Hur trofast var hans kärlek? Kände Ludvig XVI till förhållandet? Vilken roll spelade von Fersen i den kungliga familjens katastrofala flyktförsök till Varennes?

Genom att söka sig tillbaka i samtida dokument, brev och vittnesmål har författaren Stanley Loomis försökt besvara dessa och en lång rad andra högintressanta frågor. Loomis ger också en levande bakgrundsskildring av hovlivet kring den unga drottningen som endast 14-åring giftes bort med den klumpige 16-åring som slumpen utvalt att bli Ludvig XVI av Frankrike.

Bokens huvuddel handlar om det allra mest dramatiska äventyret i Marie Antoinetts liv, flykten till Varennes, då felaktiga beslut och olyckliga tillfälligheter staplats på varandra på ett sätt som ingen romanförfattares fantasi kunnat göra mer spännande.

"Det började en vinterkväll 1773 på en operabal i Paris, där en glad och nöjeslysten prinsessa intresserade sig för en ung vacker främling. Främlingen var den svenske greven Axel von Fersen och den unga prinsessan var Marie Antoinette, blivande drottning av Frankrike..."

"Det är genom Axel von Fersens liv, vars växlingar var så ödesdigert förbundna med hennes, som man får en inblick i hennes hemliga drama som kvinna. Och det är med de ömma ord hon sände honom ur sitt lidandes djup - ord som likt en italiensk aria sjungen till klavecinackompanjemang fortfarande väcker minnet av denna svunna tid - som deras historia får sin naturliga avslutning;

 
Tutto a te mi guida;
 
"Allting för mig till dig." 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar