fredag 7 februari 2014

Genus-inkonsekvens

Genusidealen är synnerligen retarderade och i högsta grad motsägelsefulla...
 
Melodifestivals-jippot med deltävlingar, har åter dragit igång. Och man lägger inte bara tonvikt på röst och musikalitet... utan hur framförandet är förpackat.
 
I helgen deltog en dansbandssångerska, med barnslig uppsyn, iförd baddräkt med paljetter. Där stod hon bredbent på sina höga klackar, med vindmaskinen i ansiktet, flankerad av fullt påklädda män; "Du é en uh, uh, uh, en Cassanova..." och låten presenterades som "kaxig" (!?)
 
Tänker mig hur det kunde se ut, med en man i tighta badbyxor eller dito paljettbeströdda kalsonger... bredbent, ylande något liknande... :-) omgiven av näpna kvinnor. Oj, vad det skulle uppfattas som sexistiskt! Allt artisteri verkar vara beroende av en sexuell underton...
 
Sveriges Mästerkock's återkommande kärntrupp är en tresits-jury bestående av tre pondusmagade medelålders herrar. Vinjettmusiken är en snabb låt, framförd av tjej med överdriven småbarnsröst... Men hallå...!? Lolita-vibbar...
 
Eller teve-reklamen (suck...) Kosmetik-reklam, klädreklam, reklam för medel mot diarré eller förstoppning, textilier, diskmedel osv. Listan kan göras oändlig. Men i alla dessa exempel, visar man upp kvinnor som förundras över magiska speglar som lockar dem på upptäcksfärd, likt Alice in Wonderland, kvinnor som får aha-upplevelser av hudkrämer, som lovar bibehållen ungdom, kvinnor som slickande och sugande avnjuter sin glass, kvinnor med ruffsiga hår som måste utredas, kvinnor i pyamas och underkläder, som står i grupp och ler. Eller så sitter de i stora soffor och börjar busa med varandra, slåss med kuddar... och sjunger "Uhhh, I like Your style..."
 
När kvinnor självmant eller påtvingat, framställs som infantila, efterblivna och debila... kåta och villiga konsumtionsobjekt... kan man undra om det är de pedofila dragen hos män (läs ironin i detta), de appellerar till?
 
 
Var går gränsen?
 
 
 
Kvinno-ideal à la 2014...
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar