fredag 20 januari 2012

Manligt och Kvinnligt.

Jämlikhet mellan könen, ropar feminister. Vilken är manliga motsvarigheten till feminist - maskulinist? Manligt och kvinnligt är motsatser som kompletterar varandra. (Och jag anser inte för den sakens skull att manlighet eller kvinnlighet är egenskaper som med automatik är kopplade till manligt kön eller kvinnligt kön. För det finns massor av omanliga män och okvinnliga kvinnor). Om man med jämlikhet avser lika lön för lika arbete, instämmer jag helt! Men om det handlar om att göra kvinnor manliga och män kvinnliga, då är jag definitivt inte med.

Och varför tror så många kvinnor att manlig jargong och attityd, gör dem jämlika? På företag är det manlig dresscode som gäller. Inom idrotten blir kvinnor till män på till exempel fotbollsplan. Och kvinnliga spelare spottar och svär, när de vid reporterns mikrofon redogör för sin eller lagets bragd. Skäms på er! vill jag säga, till alla de kvinnor som köpt konceptet, att manligt beteende gör kvinnor jämställda. Vänd på tanken. Hur många män skulle frivilligt ikläda sig kjol och blus och föra sig gracilt, i sin strävan efter jämlikhet? Inte många. Män värnar om sin manlighet. Kvinnor ikläder sig rollen av att vara manliga eller åtminstone könsneutrala när de vill uppnå karriärmål eller göra sig hörda i patriarkalisk hierarki.

Kvinnors största fiender är kvinnor. För även om större delen av världens ondska är manlig (diktatorer, militärer, överstepräster, religiösa fundamentalister, misshandlare, våldsverkare och så vidare), så är det kvinnliga kynnet väldigt ofta elakt och misstänksamt mot kvinnor utanför den egna flocken. Tror att det i varje släkt finns någon eller några elaka kvinnor, som låter egna tillkortakommanden gå ut över någon annan kvinna. Liksom på arbetsplatser och i flera andra sociala sammanhang. Det pratas skit och bildas pakter. Nu betraktar jag ju världen med en kvinnas ögon. Men - jag tror och har erfarit att män är mer uppriktiga och raka i sitt sätt mot andra män. Oftast. För det finns nog "tanter" också bland männen. 

För att återgå till jämlikhet, så har jag alltid undrat hur sjutton någon tänkt beträffande kvinno-mässa-namnet "Kvinnor kan"? Vaddå "kan"? Bara ett sådant uttryck undergräver generell kvinnlig kompetens. Grrr! Jag blir så arg! Det låter ju som att kvinnor kan - trots att det är kvinnor... Som klapp på huvudet lilla vännen, det var riktigt duktigt gjort. Se löjets skimmer och tänk en mässa som heter "Män kan". 

Det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Värna dem i stället för att motarbeta dem! Dessa skillnader är ju själva attraktionen, både kroppsligt, själsligt och intellektuellt. På detta vilar ju vår fortplantning och Jordens fortlevnad. Gör det samhällsekonomiskt möjligt att bilda familj och ge familjen möjlighet att låta en förälder vara hemma med barnet under de första åren eller fram till skolstart om så önskas. Och gör denna tid pensionsgrundande liksom att den kan påräknas som merit i curriculum vitae. Om det är kvinnan som av biologiska skäl är den som stannar hemma med barn, so what? 

Kvinnofälla! hojtar feminister. Nej, verkligen inte! För den största kvinnofällan riggar just feminister upp. Och i deras verklighet enkelarbetar mannen, medan kvinnan dubbelarbetar och hälften av alla äktenskap slutar med äktenskapsskillnad på grund av ekonomi. Snedfördelad sådan eller brist på den, är vanligast orsak till att familjer splittras. Nu tycks det dock ligga lite mer i tiden att vara hemma med sina barn, än vad det gjorde på 80-talet, då jag var det. De som då ondgjorde sig över att jag var hemma med barnen, var... just det - kvinnor! Inte män. Våga värna kärnfamiljen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar