lördag 10 september 2016

Svarabiska?

Har ni tänkt på att språkets utarmning / avveckling, är en ren konsekvens av förändrade attityder och beteenden. Så är det.
 
Numera benämns allt som anses bra och kul - "grymt bra / sjukt kul". Vid adjektivförstärkning använder man motsatsord. Grymt och sjukt är ju för de flesta något negativt. Men för barn, ungdom och vuxna utan bildning är det lilla ordförrådet trendkänsligt. Och associala medier göder tillståndet. Ja, till och med befäster det. Lyssna på framförallt de kommersiella kanalerna. Som en farsot sprids den nya "svenskan". Undrar var den kommer ifrån?
 
Och lyssna på idrottsfolk! Oavsett grenar, låter intervjuerna likadant; "Ja, vi gjorde vårt bästa... äää... Och nu skall vi ladda om... äää... Sen får vi se... äää... Nu är vi grymt taggade... äää... och tänker bara gå in och ha kul och köra ända in i kaklet... äää... Vi ska ge järnet... äää... och visa att vi äger fett... äää... Det blir helt magiskt"  
 
Lyssna på tonårsflickor som intervjuas; "Asså ja ba... typ trodde ja sku dö asså... så sjukt pinsamt lixom känns de som ... Asså ja sto typ kolla en grej... så kom han ba typ lixom tafsa... så ejengklin va de typ sjukt kul känns de som... ja, eller hur?". Gettosvenska? Vaddå "Ja ba"? Jabadabado? Tja, tillbaka till Flinta...
 
Intervjuklipp (teve / radio) som är endast tio år gamla, har en helt annan vokabulär. Det lät då som om man tänkte efter, innan orden uttalades. Hem och skola bär ansvar. Slöa föräldrar och curlande lärare... Och alla dessa förb-de surfplattor! Hur många barn kan skriva med vacker handstil? Språket - talat och skrivet - speglar livsstil och personlig utveckling. Vilken chock det måste bli, att komma ut från den i det närmaste betygslösa skolan, för att upptäcka att lön är något man får för prestation. Oj.  
 
Stockholmare som betraktar sin dialekt så som varande rikssvenska, har en benägenhet att vränga till bestämd form plural - husena - istället för husen. Och imperfekt form av verbet stå - stog - istället för stod. För att inte tala om alla tj-ljuden - kärna, stjärna och så vidare... Inte heller att förglömma bokstavskombinationen - rst - först, störst... I Skåne uttalar vi samtliga dessa bokstäver i kombination. Men i Stockholm gör man även tj-ljud i ord med bokstavsföljden - rst - (!)
 
 
Journalister hör till dem som är sämst på att skriva och tala
 
  Nedan rubrik fann jag i tidningen Svenskt Näringsliv
 
 Vad är andemeningen?

Gengångare?
 
 
 
 
Från respektive sida
 
bör det heta.

 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar