måndag 15 augusti 2016

Egenmäktighet

De flesta inser att sjukvård är något som förr eller senare berör oss alla. Att vara eller bli sjuk är att befinna sig i ett läge av beroende. Man är liten då. Utlämnad.
 
Under mitt vuxna liv, kan jag på endast en hand, räkna de vårdgivare som seriöst och värdigt utövat sitt kall. För det är det väl? Dem jag inte kan räkna på ena handen, har under utbildningstiden tappat begrepp som förnuft och människovärde. Individen blir för dem, allenast en kropp frikopplad från själ och tanke. Ett personnummer med vidhängd journal. Ett arbetsobjekt som skall hålla käften och vara tacksam. Det heter ju patient - (eng. patient = lugn) - passiv och underlydande. Helst backa ut ur undersökningsrummet, bugande och nigande. Men hallå?
 
Vi betalar för vård, som är en tjänst. Så annorlunda respektförhållandet blivit, om det istället för patient, heter kund - konsument (vårdkonsument). "Är du patient här?" Ja, jag är kund hos er. Låter som mer balans mellan parterna. En kund har nämnligen rätt att ställa krav på bra och fungerande tjänster. Det finns flera kroppsrelaterade tjänstesektorer - optiker, fotvårdsspecialist, frisör med flera där kundbegreppet är vedertaget. Men patient är behändigt och förstärker vårdgivarens identitet som den allvetande. Som numera inte med självklart är den allvetande. Det visar inte minst alla Lex Sara-anmälningar. För det handlar inte enbart om underbemanning, utan till stor del om attityd. Om det har jag tidigare skrivit  http://gyllensparre.blogspot.com/2015/10/sjuk-vard.html

Efter bekantskapen med Läkargruppen i Munka-Ljungby, var det naturligt för mig att söka kompetent vårdgivare. Via rating på Google, föll det fria vårdvalet på vårdcentralen i Laröd. Rating sägs ju fylla någon funktion. Genom en hel del flyttningar, har jag varit kund på olika vårdcentraler. På gott och ont. Måste säga att vården är mer strukturerad och kompetent i Halland, än i Skåne. Hursomhaver, så besökte jag läkaren i Laröd... Som vid flera tillfällen frågade mig varför jag valde vårdcentralen i Laröd (?!) Varför ställer man frågan då vårdvalet är just fritt, samt att rating erbjudes på nätet? Det hela var en märklig upplevelse. En timme långt möte och läkarens löfte om att rekvirera samtliga mina journaler, "för att göra en så gedigen sammanställning som möjligt". Därefter skulle jag kallas för eventuell kompletterande info.

Kallelse uteblev. Men det damp sent om sider, ner ett brev i min låda - "Materialet är omfattande och jag kan inte skriva något utlåtande, därför att inget nytt tillkommit i ärendet" (?!)

Min sjukdom eskalerade 2014, och det sommarhalvåret är ett töcken för mig. Via Migränförbundet fick jag namn och uppgifter till en helt fantastisk neurolog (privat såklart). Dit behövdes remiss, som jag fick be läkaren Marie Albinsson Läkargruppen Munka-Ljungby, om. På akutremiss kom jag till denne neurolog, som såg min situation. Engagerade sig och satte in läkemedel jag aldrig förr blivit erbjuden. Besöket blev en insikt hos mig. Jag gick tacksam hem... men också chockad. Har i alla år, trots helvetsplågor, förminskat sjukdomen - tack vare omgivningens inställning - "alla får väl lite ont i huvudet någon gång". Jag orkar här inte utveckla mer om sjukdomen. Den är svår och det är ännu laddat för mig.

Nåväl, remitterande läkare (se ovan), gjorde sin sammanställning - den sammanställning som läkaren i Laröd, bygger sin inställning på... Från vårdcentral sänder man remiss till specialist (i mitt fall neurolog). Men läkarna (Munka-Ljungby och Laröd), som båda saknar neurologi som specialitet, kör över min neurolog, i bedömningen av min neurlogiska sjukdom (?!) Är det inte rart, så säg?

 
 
Här får ni istället för bild, en en annan käck länk med samma tema
 
 




 


1 kommentar:

  1. Håller med dig om detta med behovet av annan attityd mot "vårdkunden" (bra ord). Många läkare har en vad man kallar grandios självbild och mycket prestige. Att ställa sig över epecialistdiagnos... Ett sådant beteende hade inte varit gångbart inom juridiken. Mvh Stefan J (jur kand)

    SvaraRadera