söndag 29 november 2015

En rak höger. Såklart!

Ett namn skall anses så som egenartat, om det är ägnat att utmärka tillhörigheten till en viss släkt - Namnlag (1982:670) 20§ tredje stycket.
 
Av en slump hamnade jag i en artikel i Sydsvenskan, publicerad den 7 Oktober i år (2015). Detta alster är avfattat av en lustigkurre vid namn Kalle Lind, Sydsvenskan. Se nedan oficiella foto av vederbörande. Jag känner inte denne personage.
 
Ingressen av hans alster antyder att just egenartade namn roar honom... att raljera med. Och Sydsvenskan (Pravda) publicerar vad som får presumeras utgöra dess journalistiska intelligensia, n'est pas? Personligen och sagt så här i förtroende, är min tidning Grönköpings Veckoblad. Naturligtvis.
 
 
Ja, Du Kalle Lind... Lind? Träd? Trä... som i träskalle?
 
Måhända är Ditt rätta efternamn Marx eller... Anka?
 
 
 
Herr Kalle Tidnings-Anka 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


fredag 27 november 2015

Adventus Domini

Snart Advent...
 
Pang! Där gick startskottet för årets upplaga av masshysteri... Varje år går detta hetslopp av stapeln vid exakt samma tidpunkt. Likväl tycks det lika ofta vara en nyhet för många. Det går att, genom god planering och överblick, undkomma den självförvållade jakten på den fiktiva lyckan.  
 
Hej tomtegubbar... Kom och köp hemelektronik, pekplattor och pektele(fån)er, teveskärmar, vitvaror, hårtänger, rakapparater, leksaker, kaffemaskiner, kläder, skor, smycken, heminredning, kosmetik, skönhetsvård, parfymer, ansiktsbehandlingar... and You name it!
 
Och matvarujättarna går på högvarv... Extra-extra-priser på allt! Kom och köp läsk i backar, extra feta grisrumpor, korvar i metervara, storpack praliner, julostar som räcker ändra fram till Påska, elljusstakar, kulörta lyktor, gravade halvmeters-laxar, box-vin och mängder av sprit...
 
Klädbutikerna påkalla röda kläder, svarta kläder, sammet, siden, blanka tyger och paljetter, förförisk make-up och dressman-män med breda axlar och leenden, små barn i vuxna kläder (femåringar i sexiga kläder, känns inte sunt...!?)
 
I teve pyntar Ernst med barr och kottar. Det bakas och lagas mat i långa banor. Det är bjällerklang och glittrande stjärnor. Det är rimstuga och hejande tomtegubbar som slår i glas. Och det är spretiga granar... Det är LED-slingor uppslängda i träd, snurrade ett varv runt en buske eller virade runt flaggstång...
 
Så är den där plötsligt - Julen. Som i antal dagar är lika lång som en vanlig fredag-lördag-söndag... Det rapas löksill och Jansson, tuggas nötter och klunkas grogg... Det plåtas med pekdon och laddas upp bilder; "Facebook, Facebook på nätet där - säg mig vem i landet som lyckligast är..."
 
Midnatts-mellandagsrea-mässan öppnar shoppingcentrats portar, så när Juldagsmorgon glimmar, vallfärdar dästa gubbar och feta kärringar, med sina gapiga och godiskladdiga ungar, för att skynda fynda... trängas och klängas... gnälla och skälla... sura och tjura...
 
Varje år förundras jag vid denna tidpunkt, över människors dumhet. De drar sina plastkort åtskilliga gånger, stoppar sin växel i skramlande bössor. Köper sin godhet, men tuggar och frossar, jäktar och jagar i fridens namn...
 
  
Men hallå!  
 
Julen är en Födelsedag!
 
Jesus Kristus


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







tisdag 24 november 2015

Solitaire

I Sverige bejakas mångfald. "Alla skall med" heter det i valtider och det råder nolltolerans mot diskriminering. Är det så i alla riktningar? Och går det att stoppa runda människor i fyrk(l)antiga hål...?
 
Nu i mitten av November skrev Hanna Brunskog en tänkvärd artikel i DN. Den handlar om att begåvade barn bör få en egen skolform http://asikt.dn.se/asikt/debatt/begavade-barn-bor-fa-egen-svensk-skolform/  Jag kan bara instämma!
 
Den svenska skolan uppmuntrar social likriktning och extrovert beteende, på bekostnad av högbegåvade barns hälsa, livskvalitet och framtidsutsikter. Pedagogik och utformning är så att säga till för mittfåran. Det råder stor enighet om att studiesvaga skall berdedas extra resurser. Medan särbegåvade barn lämnas åt sidan...  Att vara högbegåvad är inte alltid per automatik detsamma som att vara högpresterande. För det handlar om uppmuntran och stimulans. Motivation.  
 
Är medveten om att det är näst intill tabubelagt att ta upp detta. Men, det här är min blogg och jag skriver inte för att lisma. Att ha studiesvårighet och behov av stöd, är fullt accepterat att prata om. Men att nämna begåvning, det betraktas som att förhäva sig... Som snobbism. Man förväntas även vara stark och stryktålig. "Hjälp dig själv, du som är så smart..." Men det är ju inte alls sådan styrka det handlar om! Högbegåvade är mycket analytiska, extremt självkritiska och överkänsliga... Tankeverksamheten går alltid på högvarv. 
 
Som barn älskade jag (gör så än) böcker och läste allt möjligt med främst språklig och historisk inriktning. Latin fångade tidigt mitt intresse. Liksom de latinska språken. Så även svenska språket och europeisk litteraturhistoria. Vidare religion, samhällsämnen som juridik och så vidare. Att som barn tillämpa latinska uttryck, uppfattades nog som käckt. Men i vuxen ålder har jag hört "Lägg av med att göra dig till... sådant använder man inte." Det är otroligt sårande och försätter en i frustrerad sorg, att inte få sträcka ut och blomma, därför att det uppenbart trampar någon på tårna. Ett fåtal män tilltalas av begåvning hos en kvinna. Men flertalet "män" finner det besvärande och bejakar helst en partypingla, för att inte känna förminskning. Kvinnors inställning till begåvade män, är ofta en helt annan. En mycket intelligent man är sexigt och tryggt. Tycker i alla fall jag. 
 
Läs även mitt inlägg "Sjuk vård" (4 Oktober) - om att mötas av vårdpersonal med förutfattade meningar. Läkare som anser att verbal och intellektuell rörlighet, är en diagnos. Samt att dessa epitet är ekvivalent med full fysisk förmåga.

Alla törstar efter bekräftelse. Och jag kan inte räkna alla gånger jag ombetts hjälpa till med det ena eller det andra - "Du som är så bra på det... kan du inte hjälpa mig med...?" Eller "Du som vet... kan du...?" Naturligtvis tycker jag det är kul och givande att hjälpa andra. Men inte dem som ger med ena handen och snabbt tar med den andra. Då står man (jag) där. Drained.

Det är i detta min allra största olycka bor och har sitt ursprung. Hur mycket våld har jag inte gjort på mig själv för att vara till lags? Inte vara besvärlig. Har satt mina värderingar på undantag, i längtan efter tvåsamhet och krupit ihop och utsatt mig för hån och sarkasmer. I hela mitt liv har jag saknat och saknar en genuin Soulmate. Någon som inte ber mig förklara och därmed förbrukar min energi. Någon som vet och som ser bortom det synliga. Humor är en indikerande sanningsdetektor. Fråga vad någon skrattar åt. Den frågan gilla alla att få. Och Du blir varse hur högt hissen går... 
 
Så för att återknyta till ingressen, anser jag att det bör inrättas särskilda skolor och skolformer för högbegåvade barn. Lokaliteter placerade i anslutning till universitet och högskolor. Med lärare från desamma. De begåvade barnen behöver ständig näringstillförsel i form av vetenskap och utmaningar, för att må bra. Och jag kan intyga att det behovet inte blir mindre med åren. Tvärtom!

 

Fragile







  
 
 
 
 
 
 
 
 



 


söndag 15 november 2015

Dona Nobis Pacem...

 
Comme un enfant
 
aux yeux lumière
 
 
Comme l'oiseau bleu
 
survolant
 
la terre
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


måndag 2 november 2015

Allhelgonahelg 2015

Jag var till Familjegraven i förrgår. Underbart väder, med det där speciella höst-soldisiga ljuset som uppstår på en plats som är omgiven av hav på tre sidor. Nästan helt vindstilla och doft av kastanj, ek och bok. Ackompanjerat av stearin och fuktig mossa. Ljudet av långsamt promenerande fotsteg i krattad vit singel, kantad av guldfärgade prasslande löv. Här och nu. Ett med stunden. Jag lade hjärta på graven, tände lyktan och lämnade där julkrubbsoblater som jag funnit i Mammas Oremus. De var och är ämnade åt henne. Corpus Kristi. Bön och inre samtal med alla de tio släktingar, vars viloplats jag nu har ansvar för. 
 
De närmaste åren efter Älskade Mammas och Pappas bortgång, kändes det som om det var allenast dem jag besökte, när jag stod där och tände lyktan... Jag var avskärmad de andra. Kändes som om jag kom och knackade på en dörr där man frågar efter två speciella personer. Men inte riktig ser dem som öppnar dörren. Min Saknad har kommit att än mer omfatta dem alla. Och numera står det mig klart varför. De alla utgör ju på något sätt en enhet. Såklart. De har lagt min värdegrund. De är jag - jag är dem. Vi är Lillhagare. Och jag är även Finland. En älskad man (se inlägget Undo), sade till mig, "Säg aldrig till en göteborgare att gården heter Lillhagen, för så heter dårhuset i Göteborg!" Det skiter jag i. För allting på gården, präglades av nit och redlighet. Traditoner. Humor. Kunskap och visdom. Värme och Kärlek. Sanning och Gudstro. Här var jag ett mycket lyckligt barn.
 
Efter mitt inre samtal vid graven, gick jag in i kyrkan, satte mig att be och tända ljus. Soldiset letade sig genom blyfönstren och trädkronornas skuggspel levde på valvens väggar, i samklang med den mjukt dämpade körmusiken. "... Ske Din vilja, så som i himmelen, så ock på jorden... Amen". Sedan gick jag ut i dagen, vände blicken åt de vilande mina. Kramade om dem i mitt hjärta. Och kände mig på något sätt glad och lugn invärtes. Förvissad om att de ännu finns för mig. Liksom jag för dem.
 
Hemma igen. Svårt att kalla det hemma... För "ett hem om det är gott, är livets bästa lott". Om det utgörs av likasinnade individer samt av de kära ägodelarna placerade på sina givna (rätta) platser. Bostad är något annat. Nåväl, åter - tillagade ungnsstekt torskrygg. Fisk är jag fena på. Får den alltid att falla i sina mjuka blanka skivor. Dillsås, mandelpotatis och grönsaker. Middagen och disken avklarad. Han, Fråd Dårén kunde uppenbart inte hålla sig längre än så, oavsett han känner helgens innebörd för mig. Nänä, inget är heligt. No mercy.
 
"I alla år har jag hört om detta Höllviken..." utbrast Fråd. Man kan höra med öron. Men man lyssnar med hjärtat, svarade jag. Lillhagen har i generationer varit min familjs Paradis och trygga retreat. Tillhörigheter från gården har tillika utgjord en del av ditt hem, fortsatte jag. Och jag och de mina har alltid uttryckt vår tacksamhet för gemenskap och många fina minnen. Så vad har du själv bidragit med? Inget svar. För mig har dessa ljusa minnen och miljöer, blivit mitt sätt att affirmera begreppet harmoni. Vilket jag ju haft en hel del anledning att praktisera... på de av Fråd utvalda bostadsorterna Lurum, Dumsala, Gnällinge, Svärås, Lunka-Tungby och Drönarp.

Och många och långa var de år jag trodde att Såsa skulle bli min ort, tillsammans med mitt hjärtas man. Men när regnet kom tog han åter det av honom utlånade och utlovade paraplyet, som sedan vred sig i vinden och förde honom likt en humla, till nästa blomma. "Vi fortsätter våra fina samtal, så löser vi detta..." Då det stod klart för densamme att jag har förskrifter att efterfölja beträffande min medfödda sjukdom, lät han mig veta att "sådant regelbundet liv, skulle han aldrig klara av med tanke på hur oerhört social han är..." Inte i nöd och lust. Utan i nöd om du har lust. Tänk vad olika innebörd det läggs i "att vara social". Några rättfärdigar sitt slöa leverne, med att tillskriva sig själva epitetet "att vara social".  De minglar, frossar, flabbar, flinar och vänstrar i fylla, ihop med andra slappesvansar, för att i respektstrippad baksmälla utbrista "fy f-n va' trevligt vi hade igår, det måste vi göra om..." 
 
Så, med tanke på att där fyllan går in, går vettet ut - bjuder jag på information om att "social" inte har det minsta med veckoslutstävlan i IQ-sänkning att skaffa. Näpp. För i SAOL står att "social-" är ett prefix som anger "samhällelig-, samhälls-". Alltså något seriöst...  
 
Vet ni, det här är sedan i början av 2012, mitt tvåhundrafyrtioförsta inlägg... Jag vill sända Hälsning till er som då och då mailar mig fin feedback och som delar med er av era tankar och förtroenden. Tack Fina Ni, för det! Det värmer!     

 
 
Svaret är Kärlek - Hur löd nu frågan?