fredag 6 september 2013

Dallas-sallaD del V

Är vi alla lika inför lagen?
 
Så anser lagstiftaren och så vill vi tro. Men... det är uppenbart inte så det fungerar i verkliga livet. Jag syftar på rättigheter och skyldigheter.
 
Alla har rätt till en bra skola / utbildning och alla har rätt till god vård / omvårdnad. Det har vi i demokratins namn, bestämt genom att rösta fram representanter, som vi anser är kompetenta nog, att företräda verkställandet av våra primära behov... (suck...)
 
Blev sittande vid teven igår, och såg programmet om maten på våra äldreboende. En kvinna - representativ för ett stort flertal - betalar drygt 3 000 SEK varje månad, men äter middag för 4 SEK... Man tar sig för pannan. Leif Mannerström besökte boendet och visade att det går att laga god och näringsrik mat för den satta budgeten om 15 SEK per portion. Det blev förrätt, pannbiff med lök och ett glas vin. Och gamlingarna åt och var glada - "Fest i Kapernaum!" utbrast en av dem. Mannerström har så rätt - man skyller allt på ekonomiska resurser (typiskt svenskt). När det i själva verkat handlar om vilja och god planering! Och det är ju precis så det är inom just skola och omsorg. Det är den dåliga ekonomin som gör att det är stökigt i klassrummen och så vidare... Bullshit! Orsaken är slappa curlingföräldrar och dåligt skolledarskap. Och vuxnas konflikträdsla och svårighet att skapa trygghet genom att sätta gränser och att våga ställa krav på sina telningar (betyg). Det går ju uppenbart att driva skola i u-länder...
 
Detta var en parentes, men ändå inte. Det är skattemedel som finansierar vår välfärd. Inställningen till att betala skatt, säger en del om folk. Jag anser att det finns en del skatter som känns märkliga, i synnerhet när det blir följdskatteeffekter - skatt på skatt på skatt och så vidare. Och jag anser att fastighetsskatten slår hårt mot äldre som nästan hela sitt liv haft samma bostad... Det finns mycket att önska beträffande vanligt folks skatt. 

Ändå är det vanligt folk som har nyfikenhet på, och hyser en viss respekt för, eko-brottslingar. Det finns en slags allmänhetens glorifiering av dessa kriminella element. De är stora i käften, säger imponerande saker, omger sig med fräcka prylar och kläder, skryter och vräker på, bor på flotta hotell, reser lyxigt och kör tuff bil... Sådan är den gängse bilden. De flyter ovanpå, alla andra. 

Patetiskt blir det när intellektuellt små "män" (oftast inte kvinnor), i brist på elementära kunskaper i företagande och ekonomi, de facto tror, att framgångsrik företagare = storfräsare. Så istället för att initialt upprätta en affärsplan, samarbetsavtal, leverantörsavtal, produktavtal, sätta budget med mera, så trycks visitkort med internationell och kilometerlång titel (!?) och det införskaffas storbilds pekdator, för att kreera pretentiösa presentationer. Senaste prat- och pek-mojäng är ett måste, liksom tysk leasingbil... Också ordförrådet är viktigt, med sina givna favoriter - "projekt", "koncept", "inleda samarbete med", "lyriska investerare", "revolutionerande teknik", och "miljon-beställningar längre fram"... "blablablablabla..."  Polly vill ha kex... ja, ungefär så...

Bedragares inställning till att betala skatt, är densamma som till att betala överhuvudtaget. Det finns hieraki bland dessa individer. Och varierande "intelligens". Men - upplägget är alltid detsamma - sno åt sig så mycket som möjligt - först av människors tillit och sedan är det bara att klå dem på medel! Symptomatiskt är även att de helt vänder på begreppen. I deras ögon är borgenären eller investeraren, idioter som sedan kräver återgäldande, med motiveringen; "Man kan inte plocka kala höns..." Det är bara när det skall "investeras" i dem, som de blåser upp sina fiktiva fjädrar...

Blir förbannad när jag får höra för att jag betalat skatten över försäljningen av mina Älskade Föräldrars bostad, som om det vore kriminellt! "Sådant har jag inte råd med..." (som om man kan välja?!) Att däremot sälja ett bolag och låta den försäljningens medel för att täcka skatt, gå till annat... säger en hel del om förmågan att prioritera och att tänka längre än näsan räcker... samt visar även bristande ansvarsinsikt - ett sätt att osolidariskt skita högaktningsfullt i andra människor och gällande lagstiftning.  

 
 
Omnes homines liberi aequique dignitate atque juribus nascuntur -
 
Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter.  
 
Så det så!
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar