måndag 2 juli 2012

Är gräset alltid grönare...?

"Blek din vagina, och få ett lyckligare liv!" (???) Jo, jag läste rätt, i GP på nätet. Var naturligtvis tvungen att ta del av artikeln. I Indien gör många kvinnor vad de kan, för att bleka sin hy (!!!). Där anses det vara förnämt att vara ljushyad. Så medan tillverkarna av dessa blekmedel tvår sina händer, förstör många kvinnor sina liv, i drömmen om den där ljusa hyn...

Detta raserar lite grand min bild av den indiska kvinnan som intelligent och numera ofta välutbildad. Att hon inte förstår bättre?

De här blekprodukterna innehåller samma substanser som dem man använder i foto-industrins framkallningsvätskor, bland annat kvicksilver. Herregud, att smeta kvicksilver över och i sig själv... Konsekvenserna är bland annat störd hormonproduktion och cancer.

Men detta borde inte göra oss mer förfärade, än strävan efter att göra ljus hy, mörkare. Antingen genom frenetiskt solande, av vilket kroppen utsätts för UV-strålning, som har långt högre skadliga värden idag, än för bara några år sedan. Med risk för cancer (har ju själv sett malignt melanom på mycket nära håll) och för tidigt åldrande (oxidanter bildas). Eller med hjälp av så kallade BUS-produkter (Brun-Utan-Sol), som innehåller en massa kemikalier.

Man får inte diskriminenra någon på grund av ras eller hudfärg, står det i Dikrimineringslag... Och det anses fult att påpeka för en mörkpigmenterad person, att han eller hon är just mörkhyad... Medan, det är helt ok att säga till en ljuspigmenterad person; "Vad blek du är, solar du inte?" Majoritetens ideal, skall alltså utgöra norm?

   
Black & White




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar